«Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα η κυβέρνηση μεγιστοποιεί την κρίση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νάξο, όπου έχει διαδοχικές συναντήσεις με εργαζόμενους και φορείς του νησιού
Για «στενόχωρη εικόνα», καθώς «οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό είναι μεγάλες» και «ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα η κυβέρνηση μεγιστοποιεί την κρίση», μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νάξο, κατά τη συνάντησή του με το δήμαρχο Νάξου και δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπου συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε περιηγηθεί στα σοκάκια της πόλης, όπου συζήτησε με κατοίκους και επιχειρηματίες και άκουσε τις αγωνίες και τα προβλήματά τους – μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχουν τζίρο», ότι «δεν ξέρουν πώς θα κινηθεί η επόμενη μέρα», με την ελπίδα να καταφέρουν παραπάνω τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Πλάνα του Cyclades24 από την παραλία της Νάξου:
«Χρειάζονται μέτρα στήριξης και όχι αναστολής της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας»
Από το δημαρχείο ο κ. Τσίπρας είπε ότι αγαπά τη Νάξο, «το νησί του Γλέζου, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και με πρόσφορα στην αυτοδιοίκηση». Είπε όμως ότι έρχεται στο νησί σε μια δύσκολη κατάσταση. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τον τουρισμό είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι μεγάλο πρόβλημα που δεν διεκδικήθηκαν τα τεστ πριν από την άφιξη των τουριστών και πως δεν μπορούμε φέτος να προσδοκούμε πάνω από 15% των περσινών αφίξεων. Υπογράμμισε ότι χρειάζονται μέτρα στήριξης και όχι αναστολής της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε το φόβο του ότι «η ύφεση θα είναι τρομακτική» και πως «κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα χτίσαμε σε πέντε χρόνια». Τόνισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα, τα οποία εξαντλούνται και πρέπει να δοθούν στοχευμένα.
Έθιξε το ζήτημα του μεταφορικού ισοδύναμου, για το οποίο είχε μιλήσει εκτενέστερα στη συνάντηση που είχε προηγουμένως με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν κονδύλια από προγράμματα για την αυτοδιοίκηση, τον «Φιλόδημο», και πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά, ενώ έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή.
Για τον τουρισμό
Αναφερόμενος στον τουρισμό είπε ότι είναι “πρόβλημα ότι δεν διεκδικήσαμε τεστ για τουρίστες πριν έρθουν στην Ελλάδα” και πρόσθεσε: «Στον τουρισμό υπήρχαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Πολλά μπρος – πίσω, πολλές καθυστερήσεις. Υγειονομικά πρωτόκολλα που καθυστέρησαν. Διάφορα ευτράπελα με λίστες με νησιά πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Ευτυχώς η κυβέρνηση τα πήρε πίσω…Όμως δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα». Υποστήριξε ότι όλα αυτά οδηγούν σε δυσοίωνες προοπτικές αφού στην καλύτερη εκδοχή θα έχουμε μια τουριστική κίνηση που θα είναι στο 15-20% της περσινής τουριστικής κίνησης. Τα μέτρα στήριξης θα έπρεπε να ληφθούν «χθες όχι σήμερα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να στηρίζουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Αν δεν έρθουν αυτά τα μέτρα έγκαιρα και βλέπω ότι δεν έρχονται έγκαιρα φοβάμαι ότι η ύφεση φέτος θα είναι τρομακτική» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε «η ύφεση δεν είναι ένας αριθμός. Είδαμε και βιώσαμε στην κρίση τι σήμαινε το 9%. Αν φέτος είναι πάνω από 10%, αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες καταστήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν και χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά».
Επίσκεψη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου
Νωρίτερα, στην έναρξη της περιοδείας του, ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με εργαζομένους και το ΔΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ), τις προοπτικές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συνεχάρη την Ένωση για τη δουλειά της, επισήμανε ότι η Νάξος, νησί με μοναδικό φυσικό περιβάλλον και ποιοτικά προϊόντα, «δεν έχει στηριχθεί στον τουρισμό ως μονοκαλλιέργεια, αλλά έχει και πρωτογενή τομέα». Υπογράμμισε ότι «αυτό είναι πολύ κρίσιμο όχι μόνο για τη Νάξο, αλλά για το μοντέλο της οικονομίας στη χώρα μας που δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στον τουρισμό, αλλά πρέπει να στηρίζεται και η πρωτογενής παραγωγή».
Με αφορμή τη δουλειά που γίνεται στην ΕΑΣ, στις εγκαταστάσεις της οποίας είχε νωρίτερα περιηγηθεί, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το συνεταιριστικό μοντέλο πρέπει να στηριχθεί, γιατί στις σύγχρονες συνθήκες οικονομικού ανταγωνισμού δεν μπορεί αλλιώς να σταθεί ο παραγωγός».
Είπε ότι ο κορονοϊός έχει πλήξει την οικονομία και πως όμως και πριν από τον κορονοϊό υπήρχαν τεράστια ανοικτά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι φέτος οι τιμές των προϊόντων έχουν πέσει πάρα πολύ χαμηλά. «Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις εναρμονισμένες πρακτικές και την αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου στην αγορά, πράγματα που κι εμείς τα βιώσαμε και δώσαμε μάχη να τα αντιμετωπίσουμε». Προσέθεσε υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους και κατ’ επέκταση και τους συνεταιρισμούς.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «από την πρώτη στιγμή πρότεινε οριζόντια και εμπροσθοβαρή ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα». Πρότεινε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, καθώς «ο κτηνοτρόφος, ο παραγωγός, η μικρή επιχείρηση χρειάζεται επιδότηση σε αυτή τη φάση για να σταθούν στα πόδια τους και μια σειρά από χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για εύκολο και φτηνό δανεισμό». Τόνισε ότι «σήμερα ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μπορεί να δανειστεί μονάχα όποιος αποδείξει ότι δεν χρειάζεται δανεισμό. Οι άλλοι δεν μπορούν να περάσουν από τα γκισέ των τραπεζών». Επισήμανε ότι, ειδικά για τους κτηνοτρόφους, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την έκτακτη ενίσχυση με 80 εκατ. ευρώ.
Για το μεταφορικό ισοδύναμο
Υπογράμμισε και την πρόσθετη δυσκολία που έχει η Νάξος, ως νησί, δηλ. το μεταφορικό κόστος. Τόνισε ότι γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε το μεταφορικό ισοδύναμο «προκειμένου και οι νησιώτες να έχουν σημαντική έκπτωση στις μετακινήσεις τους και τα προϊόντα που μεταφέρονται να έχουν σημαντική έκπτωση». Ωστόσο επέκρινε την κυβέρνηση ότι δυσκολεύει αυτή τη μεγάλη διευκόλυνση, καθώς, όπως είπε, «τους τελευταίους έξι μήνες βλέπουμε την κυβέρνηση να έχει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και στην αποπληρωμή, ενώ το τρέχον έτος δεν έχει ανοίξει καν την πλατφόρμα για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις». «Είναι μεγάλο λάθος να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας ειδικής μεταχείρισης των νησιωτών, δηλαδή να μην αντιλαμβάνονται τη νησιωτικότητα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε δε ότι η νέα ΚΑΠ που θα έρθει, θα έχει λιγότερους πόρους για τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή και υπογράμμισε ότι «πρέπει να δοθεί μια μάχη ώστε, τουλάχιστον, τα όποια πακέτα να συνδεθούν και με τη νησιωτικότητα».
Ποιος παίρνει τελικά αυτά τα δάνεια, από το πακέτο των 7 δισ. με κρατική εγγύηση, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
Κριτική κατά του μέτρου της κυβέρνησης για την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νάξο, όπου συνομίλησε με τοπικούς επιχειρηματίες.
“Όπου και αν έχω βρεθεί τον τελευταίο καιρό, στις περιοδείες που πραγματοποιώ ανά την Ελλάδα, δεν έχω βρει έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία που κατάφερε να πάρει δάνειο”, αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυ, ενώ διερωτάται “ποιος παίρνει τελικά αυτά τα δάνεια, από το πακέτο των 7 δισ. με κρατική εγγύηση, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας”.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ, cyclades24.gr